четвер, 30 січня 2020 р.

Трансформація форм тваринного світу

























Трансформації форм тваринного світу  




















Принципи трансформації форм тваринного світу  




















Мистецтво зображувати тварин, природу - одно з самих прадавніх на землі. З дня народження і до кінця життя людина спілкується з природою, з тваринним світом. Ще в глибокій старовині люди зображували тварин, намагаючись вкласти в це магічний сенс.
Мотиви тваринного світу представляють для стилізації великий інтерес.
Предметом пластичних перетворень зооморфного мотиву можуть бути контури його форми і той орнаментальний образ, який лежить в основі цієї форми.
Треба зуміти по-особливому побачити мотив тваринного світу, виявити орнаментальність досліджуваного об'єкту, і не просто виявити, а розкрити орнаментальну структуру поверхні
У образотворчому мистецтві при зображенні будь-якої тварини завдання художника зводиться по суті до виділення типових індивідуальних рис конкретного об'єкту. У декоративно-прикладному мистецтві виявлення типового йде декілька по-іншому. Тут головне - досягти орнаментальних перетворень мотивів тваринного світу. Риси конкретного індивідуального образу в орнаментиці втрачають свій сенс, природна форма придбаває умовну декоративність, допускається порушення пропорцій. Істотну роль в перетворенні природних форм грає образний початок. В результаті мотив тваринного світу іноді придбає риси казковості, фантастичності.







Творча робота із створення мотивів тваринного світу починається з вивчення живої натури і бажання створити художнє зображення тварини. Причому малювання з натури цих мотивів, процес їх трансформації характеризуються деякими особливостями. Нарис дає можливість виразити перше враження від натури в усій її неповторності. Він допомагає зрозуміти рух фігури, характер, конструкцію, привчає очі і руки художника до швидкої реакції на положення натури, що змінюється. Нариси з натури доцільно робити численні, але короткочасні.
Конкретна замальовка у своєму ідеалі повинна виражати гострою лаконічною графічною мовою найбільш характерні особливості природної форми, намічати принцип внутрішньої її орнаментации (орнамент оперення птахів, малюнок на крилах метелика і так далі).
Другий етап - трансформація реального образу у більше умовний орнаментальний. Цей етап є інтересом передусім в творчому відношенні.
Розглядаючи принципи трансформації мотивів тваринного світу в орнаментальні образи, потрібно звернути увагу на те, що об'ємну просторову форму об'єкту у більшості випадків доцільно перетворювати в площинну.
Практичнє завдання для виконання лабораторних робіт по вивченню, стилізації рослинних форм і форм тваринного світу.
Завдання : Замальовка з натури біоформ.
Графічний аналіз силуету і форми
Мета: опанувати прийоми замальовки поодиноких біоформ і їх графічний аналіз з наступною трансформацією у форми орнаментальних мотивів.
Кількість об'єктів : 10 об'єктів.
Характер об'єктів : квітка, гілка з листям або плодами, шишки, птахи, метелики і інші біоформи.
Порядок і зміст роботи :
1. Виконати замальовки поодиноких біоформ.
2.Провести графічний аналіз найбільш характерних властивостей кожної біоформи.

Немає коментарів:

Дописати коментар