пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

 

Поради флористам


Прості поради, як довше зберегти  зрізані квіти


Більшість зрізаних квітів,  краще всього зберігаються при температурі близько 5 градусів Цельсія. Термін зберігання, в середньому - 5 днів, хоча, звичайно ж, живі квіти мають індивідуальність, і допустимий термін зберігання для різних квітів буде не однаковий. При зрізанні рослини відчувають стрес, тому їх краще ставити в місця, де немає протягів і прямих сонячних променів. При зрізанні квіти втрачають поживні речовини і вологу, щоб заповнити їх недолік  рослини завертають у вологу газету, обприскують. У воду обов'язково відстоюють і додають поживні розчини (бутон, кризал).  На стеблах роблять зріз  під водою. Товсті стебла очищають на 3-4 см, розщеплюють і всередину вставляють сірник. Якщо стебла порожнисті вставляють марлю або вату, для додаткової вологи. Якщо рослина виділяє молочний сік, кінець стебла обпалюють на вогні або опускають на 2-3 хвилини в гарячу воду. У квітів які містять довгі тичинки з пильовиками, видаляють пильовики. 

 

Правильний догляд за зрізаними квітами (основні види квітів)

 

Троянда: температура зберігання - 5 градусів. Для зберігання троянди слід щільно загорнути з голівками в пакувальний папір і занурити в стоячому положенні у воду як можна глибше, але так, щоб голівки не потрапляли у воду. Якщо ви не плануєте зберігати троянди, все одно перш ніж поставити у вазу, бажано їх "відпоїти", використовуючи той же метод загортання і протримати так  близько трьох годин. Для троянд краще використовувати кип'ячену або сиру відстояну воду з кризалом. Шипи, які потрапляють під воду, слід обломити. Зріз, через який поступає живлення, краще зробити як можна довше. Якщо у воду не доданий кризал, її краще міняти раз на день, кожного разу оновлюючи зріз стебла квітки (зріз треба робити під водою, без доступу повітря). Свіжа троянда за умови правильного догляду може простояти 30 днів.

Гвоздика: температура зберігання - 5 градусів без води. Гвоздика - стійка квітка і може простояти близько двох тижнів без будь  якого спеціального уходу. Вода у вазі має бути кімнатної температури. Якщо не використовуєте кризал, додайте пігулку аспірину, його дія поступово збільшуватиме декоративність гвоздики.

Ирис: сильно залежить від вологи. Оптимальна температура зберігання - 2 градуси. І навіть ставлячи іриси у вазу, підтримуйте воду охолодженою за допомогою кубиків льоду. Квіти слід поміщати у воду не занадто глибоко - для профілактики утворення гнилизни. Кризал подовжує життя квітки.

Нарцис: температура зберігання - 2-5 градусів. Сік, що виділяється у воду нарцисами, шкідливий для інших квітів. Якщо ви хочете поставити нарциси разом з іншими квітами, дайте їм заздалегідь відстоятися добу окремо.

Тюльпан: температура зберігання - 2-5 градусів без води. Любить дуже холодну воду, можна з шматочками льоду. Стебло тюльпана, тільки що поставленого у воду, прагне зігнутися. Якщо ви не хочете, щоб квіти стояли у вазі, довільно вигнувшись в різні боки, потримаєте тюльпани декілька годин у воді із зафіксованими стеблами. Фіксацію можна зробити за допомогою паперу, щільно обмотавши нею стебла.

Фрезия: температура зберігання - 2-5 градусів. Фрезия сильно залежна від вологи.

Анемоны для зберігання слід звільнити від целофанової обгортки, в якій вони продаються, підрізувати стебла і поставити у вертикальному положенні в розчин з кризалом. Оптимальна температура зберігання - 2 градуси. Навіть при кімнатній температурі анемона може простояти у воді з кризалом близько двох тижнів.

Гиацинт: температура зберігання - 2-5 градусів. Гиацинт зазвичай продається з цибулиною, і у вазу його краще ставити прямо з цибулиною.

Гиппеаструм можна зберігати в сухому вигляді при температурі 5-10 градусів. Ставлячи квітку у вазу, рекомендуємо наповнити водою стебло і заткнути його ватою. Гиппеаструм може простояти у вазі тиждень або більше, поступово розпускаючи бутони.

Піон: температура зберігання - 5 градусів. Якщо вам треба, щоб тугий бутон піона розпустився тут же у вас на очах, поставте квітку в гарячу воду.

Матіола: температура зберігання - 8-10 градусів. Використання кризала подовжує життя рослини. Квітка чутлива до етилену. Місткість, в якій стоятиме матіола, має бути добре вимита. Важливо стежити за чистотою води і міняти її в міру необхідності.

Гербера: температура зберігання - 5 градусів. Слід ставити у воду не глибоко занурювати  у вазу: висота наповнення - 4-5 см. Зріз стебла корисно натерти сіллю. Стебла гербери, як і тюльпана, схильні до вигинання. Тут можна використовувати ті ж методи фіксації стебла ( папір та флористичний дріт)

Лілія: температура зберігання - 5 градусів. Досить невибаглива квітка, стоить близько тижня; при цьому у лілії поступово розпускаються нові бутони, а старі відмирають. Лілія не вимагає спеціального уходу, проте сприйнятлива до етилену.

Жоржина: температура зберігання - 5 градусів. Жоржина довше простоїть у воді з оцтом. Перед приміщенням у вазу стебло слід залити водою і заткнути ватою.

Гладіолуси: температура зберігання - 8-10 градусів. Зрізані гладіолуси, продовжують рости, прагнучи верхівкою до верху. Тому, якщо покласти їх горизонтально, стебло може викривитися. Гладіолуси сильно залежні від води.

Альстромерія: температура зберігання - 5 градусів. Альстромерія стійка квітка - живе близько двох тижнів і не вимагає ніякого спеціального уходу.

Орхідея: температура зберігання - 8-10 градусів. Краплі води, що потрапили на квітки, можуть викликати плями. Чутлива до газу етилену. Окремі квітки, поставлені в звичайну воду, стоять довше, ніж гілка в пробірці, з якою вона зазвичай продається.

Антуриум: температура зберігання - 8-10 градусів. Відноситься до квітів, що довго стоять. Краще всього, щоб зріз антуріума був поміщений в індивідуальну пробірку із спеціальним розчином. Антуріуми, що поставляються з Голландії, поміщаються в таку пробірку відразу після зрізання. Зріз час від часу може ставати коричневим, в цьому випадку квітку слід підрізувати.

Орнитогалум: дуже стійка квітка на довгому витонченому стеблі з бутонами, що поступово розпускаються, що придає максимальну декоративність приблизно через тиждень стояння у вазі. Ці квіти не вимагають спеціального уходу.

Бувардия дуже залежна від води. Боїться протягів. Не переносить газ етилен. Температура зберігання - 8-10 градусів. Для продовження життя можна використовувати кризал.

Эустома: температура зберігання - 8-10 градусів.

У бузку слід видалити усе листя і розбити кінчик ствола молотком - це дозволить дещо продовжити зовсім недовге життя зрізаному бузку

Польові квіти проживуть помітно довше, якщо поставити їх у воду з кризалом, заздалегідь видаливши листя, що потрапляє під воду, і відновивши зріз стебла.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар